Müşteri hizmetleri : 0536 713 22 22
İtalya’da ticari yaşamına başlayan Bialetti markası, küçük ve basit mutfak gereçleri satan bir yerdi. 1933 yılında gelindiğinde Bialetti markasının sahibi olan Alfonso Bialetti, Moka Pot Express modelini icat etti. O yıldan sonra bu marka artık herkes tarafından bilinecekti. Bialetti moka pot, sekizgen yapıya sahip alt haznesi, demlik parçası ve döküm alüminyumdan imal edilen gövdesi ile kahve severlerin yakından bildiği bir markadır.
Bialetti markası aynı zamanda tasarım ödülü almış bir markadır. Ülkemizde pek bilinen bir marka olmasa da, İtalya’da oldukça bilinen ve ünlü bir markadır.
Türk kültüründe kahve cezvesi ne ise, İtalya kültüründe de Bialetti Moka Pot odur desek yeridir.
Bizde kahve yapıldıktan sonra cezve yıkanır ve bir sonraki kullanıma hazır hale getirilir. İtalyanlarda ise Bialetti Moka Pot ile kahve yapıldığı zaman demlik yıkanmaz ve demliğin dibinde kalan kahve tortusu, bir sonraki kahve yapımında, metal tadını gidermiş olur. Yani bir anlamda kahve aromasının tadı tam anlamıyla alınmış olur.
Moka pot kahve lezzeti
Bu demlik ile lezzetli kahvelerin nasıl yapıldığından kısaca bahsedelim.
Öncelikle demliğin alt haznesinin emniyet sübabı seviyesine kadar soğuk su koyarız. Daha sonra filtre kısmına silme olacak şekilde kahve doldurulur. Ancak sıkıştırılma yapılmaz ve serbest bir şekilde bırakılır. Bu şekilde ocak üstüne koyuyoruz ve orta ateşte pişirmeye başlıyoruz.
Su buharı demlikte bir basınç yaratıyor ve demliğin altında bulunan suyun alt kısımdan üst kısma geçmesini sağlıyor. Yaklaşık olarak bu şekilde pişirildiğinde 3 dakika sonra kahve hazır oluyor. Tabi ki bu bahsettiğimiz pişirme yöntemi 1 ve 4 cup modelleri için geçerlidir.
Tercihen Brezilya öğütülmüş kahvelerini tercih edebilirsiniz. Ya da kapsül kahve kullanırsanız, hem taze hem de aroma açısından zengin bir tat elde etmiş olursunuz.
moka pot espresso; enfes bir kahve deneyimi
yazımızın ilk bölümlerinde, moka demliğini İtalyanların yıkamadığından ve kahvenin lezzetini daha yoğun aldıklarından bahsetmiştik. Ancak biz şöyle bir yöntem izleyebiliriz. Birkaç pişirimde demliği yıkamadan kahve pişirmeye devam ederiz. Daha sonrasında demliğin taban kısmını sadece su ile yıkarız. Bu şekilde döngü devam eder. Ancak demliği yıkarken sakın deterjan kullanmayın! Nedeni ise alüminyum tabanda korozyon meydana gelmesi ve demliğin özelliğini yitirmesidir.
Gelelim bu demlik ile
kahve yapımına!
Demliğin çalışma prensibinden daha önce bahsetmiştik. Aynı şey espresso yapımında da geçerli. Zaten bu çalışma prensibi sayesinde lezzetli bir kahve deneyimi yaşanabiliyor.
Su yavaş bir şekilde ve düşük bir basınçla, demliğin üst kısmına ulaştığında kahve demlenmiş oluyor. Adeta kahvenin içine işleyen sıcak su, espresso kahvede de çok fazla krema oluşmamasını sağlıyor.
Bu demlik ile lezzetli espresso deneyimi yaşamak için orta derecede öğütülmüş kahve kullanmanız gerekiyor. Orta kalınlıkta bir öğütme ayarı ile kahvelerinizi öğütebilirsiniz.
Kahve miktarından daha önce bahsetmiştik. Ancak burada bir kez daha bahsetmekte yarar var diye düşünüyoruz. Hazneye koyacağınız kahve miktarı, haznenin başına kadar silme olmalıdır. Ancak kesinlikle sıkıştırmayın, serbest bir şekilde kalsın.
Orta derecede ateşte yaklaşık olarak 3 dakika kadar pişirmeye bırakın. Yüksek ateşte pişirirseniz, ağzınızda acı bir kahve tadı meydana gelir.