Müşteri hizmetleri : 0536 713 22 22
850,00 TL
Kahvenin temeli uzun yıllar öncesine dayanmaktadır. Rakamla belirtmek gerekirse eğer kahvenin 1100 yıl önce Etiyopya’da başlayan serüven hala devam etmekte. Günümüzde iyiden iyiye yayılmakta olan cafe kültürünün de etkisi ile hemen her kahve çeşidine ulaşabilir olduk. Bu kahve türlerinden biri de yöresel kahveler. Yöresel kahveler, farklı yetişme koşulları, iklim koşulları sebebi ile değişiklik göstermektedir. Bu sebeple hemen hemen her damak tadına uygun yöresel kahve bulmak mümkün denilebilir.
Yöresel kahve çeşitleri nelerdir?
Yöresel kahve çeşitleri çok geniş bir skalaya ayrılmış bir konu. Bu sebeple yöresel kahve çeşitlerinden bahsederken, bazı konu başlıkları ile en çok bilinen ve sevilen kahve çeşitlerinden bahsetmek daha doğru olur. Bu konu başlıkları ise Afrika, Amerika ve Asya- Pasifik.
Etiyopya yöresel kahveleri
Kahve denilince akla gelen ülkelerden biri olan Etiyopya, kahvesiyle kahve severlerin gönlünü kazanmıştır. Etiyopya yöresel kahve üretim yeri ise Ethiopia’nın Bench Maji bölgesinin Geisha köyüdür. 1300-1400 metre rakımdaki ormanlık Bebeka tarlalarından, elle ve sadece en olgun kahve meyvelerinin itinayla toplanıp geleneksel yöntemlerde işlenmesi sonucunda eşsiz Etiyopya yöresel kahve ortaya çıkmaktadır. Etiyopya yöresel kahve, olgun kahve meyvelerinden üretilmesinden dolayı aromalı ve baharatlı tadı, hafif sert oluşu ile kahve tadını net olarak hissedilir.
Kenya yöresel kahveleri
KENYA KAHVESİ
Dünya üzerinde kahve tutkusu her geçen yıl yepyeni insanların katılmasıyla büyümeye devam ediyor. Peki ya en çok tercih edilen kahve çeşitleri neler? Son yıllarda ihracat rekorları kıran Kenya Kahvesi dünya üzerinde her yere yayılmaya devam ediyor. Peki ya bu Kenya Kahvesi nedir?
Kenya Afrika kıtasının doğu kısmında bulunmaktadır. Kenya kahvesi genel olarak Kenya’da bulunan dağların yamaçlarında üretilmektedir. Kenya’da kahvenin yoğun olarak üretildiği bölge Uganda Kenya arasında bulunan Elgon dağının yamaçlarıdır. Yıllık 1.000.000 torba üretilmektedir. Değeri dünya bazında bilinen Kenya Kahvesi Elgon dağlarının yamaçlarından tüm Dünyaya yayılmaktadır. Kenya Kahvesinin belirli bir fiyatı olmamaktadır. Kenya Kahvesi satışı açık arttırma üzerinden yapılmaktadır. Ülkede bir çok küçük kahve üreticilerinde çalışır. Kahve üreticileri küçük dostlarına bu işi en temelden öğreterek bir çok ustayı piyasaya çıkarmaktadır. Titizlik ve özen içerisinde yetişen küçük dostlarımız ileride birer usta şefler olacağı günleri beklemektedirler. Kenya kahvesinin içerisinde bulunan asidite bazı insanlar tarafından sevilmemektedir. Peki kahvelerin içinde bulunan asidite nedir?
Asidite kahve kalitesini belirlemekte kullanılan önemli bir ayraçtır. Asidite asıl olarak kahvedeki aroma ve keskinliği ifade eden isimdir. Asidite yükseldikçe kahvelerin aromaları ve keskinlikleri artmış olur. Kenya kahvesinin de asiditesi çok yüksektir. Kenya Kahvesini içerken bir meyve cümbüşü ağzınızın içinde gezinir.
Kenya kahvesi boyut olarak 3 farklı şekilde sınıflandırılmıştır. Bunlar E(Elephant), PB(Peaberry) ve AA’dır. AA boyutundaki Kenya kahve çekirdekleri piyasada en yaygın şekilde bulunan Kenya kahve çeşididir. Çapı 7.2 mm’dir. Kenya AA kahvesi, kahve uzmanları arasında en yaygın şekilde tüketilen kahve türlerindendir. Kenya AA kahvesinin en parlak kahve çekirdeğine sahip olduğuna dair değerlendirmeler, her ne kadar karşıt görüşte olanlar bulunsa da mevcuttur.
Kenya kahvesi içerisinde asedite adında bir madde bulundurur. Asidite kahve kalitesini belirlemekte kullanılan önemli bir ayraçtır. Asidite asıl olarak kahvedeki aroma ve keskinliği ifade eden isimdir. Asedite yükseldikçe kahvelerin aromaları ve keskinlikleri artmış olur. Kenya kahvesinin de aseditesi çok yüksektir. Kenya Kahvesini içerken bir meyve cümbüşü ağzınızın içinde gezinir.
Kenya kahvesinin de diğer tek kökenli Arabica kahve türlerinde olduğu gibi taze kavrulmuş olması önemlidir. Taze kavrulmuş çekirdekler eski kavrulmuş çekirdeklere göre daha iyi tatlar verir. Kenya AA kahvesinde tat ve kahve çekirdeğinin doğal parlaklığı açısından dengeli bir şekilde kavrulma önemlidir. Koyu kavrulan kahve çekirdekleri aroma açısından zayıflar. Bu tüketim şeklini tercih edenler olsa da çoğunluğun tercihi koyu şekilde kavrulmamış olandır.
Kenya kahvesini demlemek için bir yemek kaşığı kahve karşılığında bir bardak suyu kullanmak istediğiniz filtre kahve makinesine koyabilirsiniz. Kenya kahvesini demlemek için kullanılması önerilen yöntemlerden biri Pour Over manuel yöntemidir. Pour Over manuel yönteminde kısaca yapılan suyun belli bir haznenin içerisinde bulunan kahveden geçirilme işlemidir. Bu işlem ise en uygun kullanılan makine v60 makineleridir. Kendisine özgü girintili tasarımı ile v60 suyun makinenin içerisinde sarmal şekilde dönmesini sağlar. Böylece Pour Over manuel yöntemini çok rahat bir şekilde uygulayabilirsiniz. Kenya kahvesini demlemek için kullanacağınız suyu kaynattıktan sonra 45 saniye bekletmeniz gerekir. Yoksa kahve yanabilir ve acı bir tat oluşturabilir.
Kenya kahvesinin iyisinden kötüsünü ayırmak için bakılması gereken birkaç püf noktası vardır. İyi bir Kenya kahvesi ince ve narin değildir ve dengelidir. Aromasından ise karabiber ve limonlu turunçgiller tadı gelebilir. İyi bir Kenya kahvesi canlı, temiz ve berrak olmalıdır. Dünyanın en kaliteli Kenya kahvelerinden bazıları, Kenya ve Aberdare dağlarında yetişmektedir. Ayrıca çevresindeki yüksek platoların volkanik topraklarında ve deniz seviyesinden 1400 ila 2000 metre yükseklikte bulunan kotlarda yetişmektedir.
Kenya yöresel filtre kahvenin tadı mükemmel dengelenmiş asidik seviye ve canlandırıcı etki olarak tanımlanabilir. Kenya yöresel kahve, 2000 metre üzeri rakımda bulunun kahve ağaçlarında yetişmektedir. Bu sayede Kenya yöresel kahvenin tadı, asidik derecesiyle öne çıkan platolardaki topraklardan gelmektedir.
Tanzanya yöresel kahveleri
Tanzanya yöresel filtre kahvenin tadını turunçgiller ve dut benzeri meyveleri olarak tanımlamak mümkün. Oldukça basit ve zahmetsiz bir kavurma şeklinden dolayı kolay hazırlanma sürecine sahip bir kahve türü denilebilir. Tanzanya yöresel kahve, "Peaberry” denilen börülce şeklinde, kavurması oldukça kolay olan çekirdekleriyle öne çıkıyor.
Brezilya yöresel kahveleri
Kahve ile özdeşleşmiş olan bir diğer ülke de Brezilya. Yapılan araştırmalarda Brezilya, son 150 yıldır en büyük kahve üreticisi olma unvanını elinde tutuğu bilinmekte ayrıca dünya genelinde kahve üretiminin üçte birini tedarik etmektedir. Brezilya yöresel kahve, kendinden kremalı yapısı ile özellikle espresso bazlı içeceklerde ön plana çıkmaktadır. Brezilya yöresel kahvesi, asit oranı bakımından zengin olduğunu söyleyebiliriz. Brezilya yöresel kahvenin tadına değinecek olursak eğer, fındık ve bitter çikolatayı andırdığını söyleyebiliriz.
Kosta Rika yöresel kahveleri
Yapısı itibariyle asit seviyesinden olayı ilk yudumdan itibaren Kosta Rika’nın etkisi insanı etkilemektedir. Tadı itibariyle bakacak olduğumuz Kosta Rika yöresel kahvenin tatlı bir aromaya sahip olduğu bilinmektedir. Kosta Rika yöresel kahve genellikle küçük çiftliklerden üretildiği için üretim sürecinde ciddi bir titizlik olması ile ünlü bir yöresel kahve türüdür.
Guatemala yöresel kahveleri
Kahve diyarı Guatemala’nın Antigua adı verilen vadilerinden gelen bu eşsiz lezzet, asırlık kahve bahçelerine bakarak Guatemala yöresel kahvesinin lezzetini referans olarak kabul edebilirsiniz. Guatemala yöresel kahvenin yetiştirilme yeri kahve çeşitliliği açısından son derece zengin. Kahve ağacının yoğun olduğu bir bölgededir. Bu zengin kahve kültürüne sahip bölge de Arabia türü kategorisinde yer alan Catiuai, Caturra ve Bourbon gibi kahve ağacı çeşitleri bulunmaktadır. Guatemala yöresel kahve karakteristik özelliği ile zengin kahve kültüründeki en meşhur yöresel kahve çeşididir. Antigua, Yoğun çikolata, karamel ve tatlı portakalımsı aroması ile dikkat çekerken, yaş meyvelerin güneşte doğal kurumaya bırakılmasıyla son derece dolgun bir lezzete sahiptir.Guatemala’nın dağlık arazisi ve volkanik toprakları, kahve çekirdeklerini daha sert yapmakta ve bu sayede aromayı içerde kalmaktadır.
Kolombiya
Kolombiya yöresel kahve diğer çekirdek kahvelere nazaran daha büyük bir yapıya sahiptir. Büyüklük itibariyle eleklerin büyüklüğü 17 ila 18 arasındadır. Bu rakamlara bakarak Kolombiya yöresel kahvelerinin, en büyük çekirdek kahvelerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Endonezya yöresel kahve:
Endonezya yöresel kahve, 1200 ila 1500 metre rakım oluşturulmuş olan kahve bahçeleri, gün içerisinde 25 derece ve geceleri en az 15 derece olması sebebi ile yetiştiricilik açısından mükemmel koşullara sahiptir. Bu özel kahve bahçelerinin yapısından kaynaklı olarak Endonezya yöresel kahve tatlımsı bir tadı kahve severler ile buluşturmaktadır.