Müşteri hizmetleri : 0536 713 22 22
Salep Fiyatı
Sahlep bitkisi nesli tükenmekte olan endemik bir bitki olduğundan salep fiyatı da oldukça pahalı olmaktadır. Özellikle dondurma sanayisinde çok ihtiyaç duyulan salebe Kahramanmaraş’tan çok talep olmaktadır.
Sahlep Bitkisi
Salep içeceği olarak bildiğimiz ve dondurma yapımında da kullanılan sahlep bitkisi, yabani orkide türlerine verilen genel addır. Bu orkideler maalesef ki nesli tükenmekte olan bitkilerdir. Bu nedenle de dağlarda kendiliğinden yetişen saleplerin toplanması yasaktır. Salep yetiştiriciliği yapılması ise devlet tarafından teşvik edilmektedir.
Salep bitkisi her iklimde kolayca yetişen bir bitki değildir. Kireçli toprakları seven salep, ülkemizin daha çok batı ve kuzey kesimlerinde yetiştirilmektedir. Yine Anadolu’da yer yer üretimi yapılmaktadır. Yumrulu bir bitki olan sahlebin en kalitelisi Kastamonu- Taşköprü ve Yozgat-Akdağ’da yetişmektedir.
Sahlep Fiyatını Etkileyen Faktörler
Ormanlık alanlarda yetişen saleplerin yumrusu daha büyük olduğu için daha çok verim alınırken, çayırlık alanlarda yetişen sahleplerin yumrusu daha küçüktür. Bu bitkilerin köklerindeki tüm yumrular değil, yalnıza yan yumrular toplanmaktadır. Bu da alınan verimi azaltır. Ancak bitkinin üremesinin devamı için bu şarttır. Dağlık alanlarda yetişen sahleplerde tek yumru olmaktadır. Bu nedenle bu sahleplerin toplanması demek neslinin tükenmesi demektir. Dağlarda yetişen sahleplerin toplanması bu nedenle yasaktır. Salep yetiştiriciliği az yapıldığı için ve salebin verimi yüksek olmadığı için kilosu da oldukça pahalıdır.
Yaş ve Kuru Salep Fiyatı
Sahlepler tarladan ilk toplandığı hali ile yaş olarak ya da kurutulduktan sonra kuru olarak satılmaktadır. Özellikle dondurma sanayinde kullanılmak üzer alınan sahlepler yaş olarak alınmaktır. Hatta sahlebe olan talep nedeniyle bu ürünler daha tarladayken, hasat edilmeden alıcı bulmaktadır. Yaş salep fiyatı toptan satıldığı için ve işlem görmediği için daha ucuzdur. Bu sahlepler fabrika koşullarında işlenerek salep olarak dondurma yapımında kullanılır. Fabrikasyon içecekler için de bu yöntem tercih edilir.
Kuru sahlepler ise çiftçinin topladığı ürününü yıkayıp, ipe dizmesi ve daha sonra kısa süre haşlaması sonrasında kurumaya bırakması ile elde edilir. Kuruyan sahlebin gramajı azalacağı için ve uzun süre bekleyebileceği için kuru salep fiyatı daha pahalıdır.